Logo si Design Interior.ro
  • Acasa

Design interior

Design interior, intre arta si profesie

Mai mult ca sigur, cu totii ne-am confruntat cel putin o data in viata noastra cu problema amenajarii locuintei cu un design interior modern prin alegerea materialelor, sistemului de iluminat si a corpurilor de iluminat, mobilierului si multe altele. De fiecare data cand am un beneficiar nou imi propun sa gasesc cat mai multe lucruri ce ii sunt caracteristice, lucruri pe care sa le leg cu spatiul sau si care sa imi influenteze solutia finala a amenajarii. Tot pentru a avea o imagine mai bine conturata, de regula incerc sa cer o imagine a unui interior agreat de beneficiari in cazul in care sunt sot si sotie, a beneficiarului in cazul in care acesta locuieste singur, a colectivului in alte cazuri.

O buna comunicare cu clientii reprezinta unul dintre punctele forte pentru a putea crea un proiect de design interior care sa raspunda in totalitate cerintelor acestora, atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Este o abilitate pe care un adevarat profesionist trebuie sa o aiba, incat sa-si poata exersa meseria la cele mai inalte standarde, sa poata combina esteticul cu utilul si sa gaseasca solutii atragatoare ca aspect si satisfacatoare din punct de vedere pragmatic.

Importanta proportiilor spatiului intr-un design interiorExemplu de imagine care nu respecta proportiile spatiului  Prima gresala este alegerea unui exemplu de imagine care nu respecta proportiile spatiului. Cu alte cuvinte, fie in imagine camera este mult prea inalta, iar candelabrul face toti banii si in realitate avem doar o garsoniera, fie imaginea este din podul casei, cu mult lemn si cu semineu, cu largi si generoase geamuri prin care se vad Alpii, ambientul ducandu-ne cu gandul la Elvetia, iar spatial de amenajat este un simplu apartament cu geamuri mici, cu pereti multi si prost compartimentat. Aici de regula explic teoria salatei de fructe si a faptului ca intr-un bol mic nu pot intra toate fructele pentru salata; astfel ar fi doua solutii: sau devenim selectivi, sau cautam un bol mai mare. 50% dintre cei cu care am filosofat pe marginea teoriei cu bolul de fructe, au trebuit sa intrerupa conversatia …eh! pofticiosi!

Desigur, preferintele clientului sunt pe primul loc, insa un profesionist trebuie sa-si poata convinge clientii de importanta criteriilor care sunt luate in calcul atunci cand se lucreaza la un astfel de proiect, adica a dimensiunii spatiului existent, a modului de orientare a locuintei, a caracteristicilor tehnice. Daca ei isi vor dori cu adevarat un spatiu de locuit practic si agreabil in acelasi timp, vor continua sa conlucreze cu designerul, in momentul in care vor fi convinsi de argumentele acestuia. Exista intotdeauna modalitati de a face compromisuri intre preferintele clientilor si conditiile obiective, atat timp cat se urmareste un scop comun, care nu poate fi altul decat obtinerea unui design interior care sa satisfaca exigentele functionale si estetice.

Consecventa stilului intr-un proiect de design interior

Obiecte de amenajare  A doua gresala pe care am intalnit-o frecvent in design-ul interior este alegerea unor obiecte de amenajare inainte de a fi facuta amenajarea, sau cel putin imaginea ei de ansamblu. Aici, dupa o conversatie destul de interesanta cu noii beneficiari am primit pe e-mail o lista cu obiecte ce le vor pastrate si in noua amenajare. Nu zic ca asta ar fi o gresala, dar sa nu se asemene cu cele de mai jos…

Obiectele decorative care sunt utilizate la crearea unui ambient, trebuie sa se potriveasca perfect stilului de decor, sa se integreze in el, ca un tot unitar, doar asa putandu-se da nastere unei ambiante placute. Ochiul nu trebuie sa fie stresat de elemente complet neadecvate, stridente, care ies din context, deoarece in aceste conditii nu se mai poate obtine acel nivel de confort psihic care este, in fapt, unul dintre obiectivele pe care trebuie sa le atinga orice proiect de design interior.

Originalitatea, in design interiorDistinctia dintre a imita si adapta  A treia gresala pe care am intalnit-o frecvent este modul in care beneficiarul face distinctia dintre a adapta si a imita. Astfel m-am trezit ca beneficiarul dorea sa imite un tavan clasic acolo unde nu exista o inaltime generoasa pentru a-l admira. Trebuie luata in calcul de fiecare data si distanta dintre privitor si obiect privit.

In esenta, munca unui designer presupune o multitudine de informatii din diferite domenii, pe care un om obisnuit nu le poate avea, in plus, profesionistul are si un simt artistic deosebit, deoarece aceasta meserie este, in mare masura, arta. Clientul trebuie convins cu argumente clare de ce o solutie este mai buna decat alta. Pe de alta parte, designerul va incerca sa integreze in solutia gasita si ideile clientului, in masura in care acestea pot fi incluse, se cauta compromisul care sa multumeasca preferintele beneficiarului, fara insa a stirbi din calitatile pe care trebuie sa le aiba un bun proiect de design interior. Aici intra in ecuatie abilitatea profesionistului de a comunica, adica de a intelege, dar si de a se face inteles.

Spatiu aerisit, cu un design interior profesionist conceput


Supraaglomerarea camerelor  A patra gresala in designul interior este legata de supraaglomerarea camerelor. Spatiul trebuie sa respire si sa emane un sentiment. Astfel, cu multe culori, texturi diverse, forme sau lumini putem sa dam o personalitate ambientului ales. Dar nici prea multa personalitate nu este de dorit.

In apartamentele mici, mai ales, trebuie sa se mearga pe o amenajare minimalista, sa se pastreze doar piesele de mobilier necesare si sa se renunte la obiectele inutile, care nu fac altceva decat sa ingreuneze miscarea si sa stirbeasca din functionalitatea locuintei. Se va opta pentru culori luminoase si deschise, tocmai pentru a crea impresia de volum mai amplu. Dar nici incaperile de mari dimensiuni nu vor arata excelent daca vor fi incarcate cu mobila si tot felul de obiecte eteroclite. Exista alte solutii de design interior pentru a produce intimitatea si atmosfera calduroasa si prietenoasa in acest gen de interioare largi, in afara supraincarcarii lor cu obiecte. 

Crearea unei ambiante vibrante prin design interior


Cea mai mare greseala este banalitatea  Dar cea mai mare gresala este banalitatea…
Un interior trebuie sa exprime in mare masura personalitatea celui care-l locuieste, in acelasi timp, atmosfera obtinuta printr-un proiect profesionist de design interior trebuie sa fie un prietenoasa si totusi incitanta, indemnandu-te sa ramai cat mai mult timp in acel loc. Ei bine, aceasta ambianta nu poate fi conceputa decat de un adevarat artist al amenajarilor interioare, care va gasi mereu solutia cea mai potrivita pentru a crea un spatiu plin de farmec.

"Creativitatea iti permite sa faci greseli, design-ul te invata pe care sa o mentii"

- Scott Adams
 Scopul demersului architectural este ca prin forme si lumini sa fie create un cadru unic care sa ilustreze o parte din personalitatea locatarului, dar si sa produca o anumita stare.

Prin contrastul dintre forme si texturi se poate delimita orice spatiu care se poate imparti in functiuni, astfel incat  sa fie usor de perceput de la prima vedere.

Detaliile ajuta intotdeauna, insa nu trebuie sa sufoce compozitia urmarita, astfel incat cel mai mare accent sa cada pe proportionalitatea si geometria spatiului. Spatiul in sine trebuie gandit pentru prezent, dar fara a-i altera posibilitatile de a-l transforma in viitor.“Less is more” Ludwig Mies van der Rohe
 
Campanie impotriva fumatului

Locul I - Ilustrare grafica a luptei impotriva fumatului juvenil

Organizator: European Commission’s Health & Consumer Protection Directorate (DG SANCO)
Partener:
European Youth Forum (YFJ)

De la idee la concept

Locul II - Concept de obiecte sanitare cu spatii de depozitare

Organizator: S.C. Romstal S.R.L.
Partener:
Trends and Ideas

Logo si design interior va prezinta opinii legate atat de design interior, design, imagine casa, cat si de design banal, obiecte amenajare, amenajare camera.

Construit cu HTML5 si CSS3
Copyright © 2014 Fine Design Studio
| SEO
Site-ul apare in Directorul Kappa

Logo si design interior ofera clientilor consultanta in logo, design interior, rebranding, creatii logo, dar si in design, design logo, imagine logo.

Construit cu HTML5 si CSS3
Copyright © 2014 Fine Design Studio
Site-ul apare in Directorul Kappa